ZB Juristen
logo zeker bouwen
HomeActueelBestemmingsplanRegelgevingVergunningenIn de praktijkOver onsContact

Wat en hoe over MeerSaam

MeerSaam realiseert kleinschalig groepswonen voor senioren

Met vijf tot 12 senioren samenwonen in een riante woning of zelfs een monument. Het comfortabele, eigen sociale huurappartement biedt privacy en rust. In de gezamenlijke woonkamer, keuken en tuin ontmoeten bewoners elkaar, hebben samen plezier en zijn elkaar tot steun. Zoals dat ook in een gezin gebeurt. Is er meer ondersteuning en zorg nodig, dan huren bewoners die zelfstandig in bij de beste aanbieder. Dat is de kern van het MeerSaam woonconcept waarmee een aantal samenwerkende ondernemers de wensen van veel senioren in vervulling laat gaan.

Ondernemer Eduard Kruijt van Zeker Bouwen B.V. uit Heeswijk-Dinther is initiatiefnemer en deelnemer in de groep MeerSaam. “We hebben ons goed en ook snel voorbereid op deze rendabele maatschappelijk investering. Want de tijd dringt omdat de behoefte groot is en de publieke sector traag reageert op veranderingen in de markt. We onderzochten en beschreven de wensen van senioren als het gaat om wonen en zorg. Daarnaast hebben we gekeken naar de behoeften aan seniorenhuisvesting per gemeente en zijn ter plekke meteen op zoek gegaan naar geschikte locaties om te bouwen en verbouwen. Met die informatie en onze plannen hebben we met succes investeerders, gemeentes en zorgverleners benadert.”

Aan de slag met Max-Huizen

De eerste intentieverklaringen zijn in augustus ondertekend. In samenwerking met Inno-Zorg gaat MeerSaam in Oss en omgeving twintig Max-Huizen bouwen, ontwikkelen en exploiteren. Inno-Zorg exploiteert al een Max-Huis in Heesch. Hier wonen vier senioren samen die zelfstandig hun zorg inkopen. Ze voelen zich er thuis en minder eenzaam omdat het kleinschalig en persoonlijk is. Hun eigen riante kamer biedt privacy en in de gezamenlijke ruimtes ontmoeten de bewoners elkaar. “Inno-Zorg ontvangt wekelijks meerdere  aanvragen voor een plaats in het Max-Huis. Daarom gaat MeerSaam aan de slag met de bouw en exploitatie van in totaal tweehonderd wooneenheden voor tussen de zeven en twaalf bewoners. Dat mogen alleenstaanden zijn maar ook stellen. De wooneenheden zijn niet alleen te huur maar ook te koop. Vanuit MeerSaam ontwikkelen en financieren we de woongroepen met crowdfunding van deelnemende bedrijven, investeerders, pandeigenaren en banken.”

Meer projecten onderhanden

Behalve in Oss en omgeving is MeerSaam in gesprek met mogelijke samenwerkingspartners in Rotterdam, Utrecht, Woerden en Delfshaven. “In de wijk Rotterdam Heiplaat en in Utrechtse wijk Zuilen, bijvoorbeeld, onderzoeken we de mogelijkheid van seniorenhuisvesting in een kerkgebouw dat niet meer als kerk gebruikt wordt. Dat kan door er een modern gebouw in te zetten. Daar kunnen we in drie maanden mee klaar zijn.”

MeerSaam zorgt ook voor zorg

De senioren waar MeerSaam voor bouwt hebben nu en/of in de toekomst zorg nodig. “Per project bekijken we welke zorgverleners we daarvoor geschikt vinden. Zij mogen een aanbieding doen. Dus geen verplichte nering van zorg, maar eigen keuze. Daardoor wordt de zorg zeker goedkoper. En we onderzoeken ook wat we met vrijwilligersorganisaties kunnen afspreken op het moment dat bewoners hun nieuwe thuis betrekken. Dan moet er veel geregeld worden en die last willen we verlichten. We proberen de kosten zo laag mogelijk te houden omdat we toch vooral werken voor mensen met een smallere beurs.”

Rendabele investering

De ondernemers in MeerSaam zijn maatschappelijk betrokken en investeren nu graag hun tijd en geld in MeerSaam. “De combinatie goed doen en een creatief ondernemen zorgt dat onze beste krachten bij  elkaar komen. En het business model laat zien dat op termijn een gezond rendement zeker haalbaar is. De vraag is groter dan het aanbod, we leveren kwaliteit tegen een scherpe prijs, bouwen energiezuinig, kopen scherp in en leveren waar mensen behoefte aan hebben. Een zelfstandige en veilige woonruimte met domotica, binnen een kleine gemeenschap, waar ze tot in lengte van dagen kunnen blijven wonen.”

De vaste deelnemers van MeerSaam zijn Adviesbureau Zeker Bouwen bv, Hans Hooijdonk, Econoom,  en Peter Japenga van Arceau Architecten.

Meer weten over MeerSaam bel 0413-352640        Download de MeerSaam Brochure

Langenbergsestraat  6
5473 NM Heeswijk-Dinther

Tel. (0413)352640
Fax (0413)352373

Mail: zeker.bouwen.ro@planet.nl
Web: www.zekerbouwen.nl